Dat bewegen goed voor je lijf is weten we intussen allemaal wel. We nemen ons dan ook vaak voor meer te bewegen, maar even vaak zijn er redenen om het niet te doen. Te druk, niet fit, geen zin…. Maar weet je ook dat bewegen niet alleen goed is voor je lijf, maar vooral ook voor je hersenen?

Ren je rot

Het geeft je op heel korte termijn een goed gevoel door de aanmaak van stofjes als adrenaline en dopamine. Deze stofjes stimuleren ook je aandacht en concentratie. Op langere termijn dragen deze stofjes ook bij aan structurele veranderingen in je brein. Bijvoorbeeld het maken van nieuwe verbindingen en de groei van delen van je hersenen die je vaak gebruikt. Dit is heel belangrijk bij het verwerken van informatie en het aanleren van nieuwe dingen. En dit geldt voor iedereen: voor kinderen en jongeren in het leerproces, maar ook voor volwassenen.

Bewegen helpt 

Bewegen werkt dus door in het functioneren op school en op de werkplek. Bewegen is goed voor je geheugen, je concentratie, je leerprestaties, je humeur, je fantasie en je motorische vaardigheden én je lichaamsgewicht. In teamverband sporten versterkt daarnaast ook je (spel) inzicht en je sociale inzicht. Als klap op de vuurpijl vertraagt bewegen het verouderingsproces in de hersenen.
Professor Erik Scherder (de breinprofessor die op tv altijd su-per enthousiast vertelt over het brein) pleit al jaren voor veel meer beweging, vooral omdat het goed is voor onze hersenen. Hij heeft in de coronatijd meegewerkt aan de "ommetje-app" die ervoor zorgt dat mensen meer wandelen. En hij schreef zelfs een interessant boek over bewegen: ‘Laat je hersenen niet zitten.’ 

Bewegen en leren

bewegen

Tijdens de begeleiding van onze leerlingen besteden we aandacht aan het belang van bewegen voor het leerproces. We vertellen er niet alleen over, maar zetten beweging ook actief in bij het leren van bijvoorbeeld het leren van de tafels of woordjes. Dat kan door het gooien met een balletje zijn, maar ook door hinkelen, springen, een ritme klappen, een vliegenmepperspel of het rennen naar het juiste antwoord ergens in de ruimte of op de vloer. 

We merken dat bijvoorbeeld de tafels véél beter blijven hangen als we ze oefenen met beweging. En het is nog veel leuker ook dan saaie tafelsommen op werkbladen maken.

Moet er thuis iets belangrijks geleerd worden? Wat helpt is om vóór het leren eerst even te gaan tafeltennissen, trampolinespingen of touwtjespringen. Dan staat je brein helemaal aan! Goed nieuws voor leerlingen die eerst een eind moeten fietsen voordat ze thuis zijn…

Maak snel een afspraak

Wilt u weten hoe wij uw kind kunnen helpen?
Maak dan snel een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. 


We doen ons best om zo snel mogelijk met uw kind aan de slag te gaan!


Tags

automatiseren, bewegen, bewegend leren, leren


Misschien ook interessant:

Schrijven is hersengymnastiek!

Schrijven is hersengymnastiek!
>