Breinverhalen

Ik geloof het bijna niet, maar het is echt meer dan tweeëntwintig jaar geleden dat de eerste leerling bij mij, Elvira, bij Obalo binnenliep. Sinds die eerste leerling heb ik honderden leerlingen begeleiding gegeven, bij de dingen waar ze op school moeite mee hadden. Al die ervaringen zijn in mijn hoofd verhalen geworden. Verhalen over kinderen en jongeren met hun bijzondere breinen. Breinverhalen dus. En die deel ik graag met je. Veel leesplezier!

Elvira Pont

breinverhalen devider

Plaatjes in je hoofd

Er zit een jongen bij mij aan tafel. Hij zit in groep 4 en is spontaan en vrolijk. Hij heeft alleen wel veel moeite met heel veel dingen op school: rekenen, spelling, lezen... eigenlijk is het allemaal lastig. En lezen vindt hij stom. Gelukkig blijft hij ondanks alles vrolijk en hij oefent graag met mij.

We starten daar vandaag mee en ik heb het toneelleesboekje "Dirk speelt met vuur" meegenomen. Het ontcijferen  van de woorden gaat langzaam en veel leest hij nog spellend. Maar hij maakt ook "vreemde" fouten, waardoor ik merk dat hij niet bezig is met het de zinnen of het verhaaltje. Deze jongen gaat het waarschijnlijk nog lang moeilijk hebben met lezen, dus ligt een lage leesmotivatie op de loer. En dat wil ik graag voorkomen!Ook is het handig als je wel een beetje weet waar de tekst over gaat, omdat je dan vanuit de context beter kunt inschatten (ik zeg tegen de kinderen altijd "slim gokken") welke woorden er gaan komen.

Ik vraag dus aan deze jongen of hij plaatjes ziet in zijn hoofd. Of hij de draak in zijn hoofd kan zien. Antwoord: nee, ik zie niks!

Ik zie nooit plaatjes in mijn hoofd", zegt hij, "dat kan ik niet!""Tuurlijk wel", zeg ik. "let maar eens op." Ik vraag of hij wil vertellen hoe zijn kamer eruit ziet. En dat lukt met gemak.En kun je ook een hond voor je zien? "Ja!""Zie? Je kunt best plaatjes in je hoofd zien. Je bent dat alleen niet gewend!".

Daarna doen we nog wat visualisatie-oefeningen en we bespreken dat je zelfs filmpjes in je hoofd kunt zien. Net als TikTok filmpjes. Hierna gaan we verder met lezen. Steeds bespreken we even welke plaatjes we in ons hoofd zien en... het lezen gaat meteen een heel stuk beter!Zelfs betekenisloze woorden zoals de lidwoorden worden gemakkelijker voor hem, omdat hij "de draak" of "het vuur" verwacht in de zin.

En het belangrijkste is wel dat hij spontaan zegt: "Hé, nou is het leuker!"

Met Breinverhalen wil ik je graag vertellen over mijn ervaringen met het brein van kinderen en jongeren. In de afgelopen tweeëntwintig jaar heb ik als Remedial Teacher honderden leerlingen mogen begeleiden, elk met een eigen verhaal en een uniek brein. In deze column deel ik anekdotes, verrassende inzichten en waardevolle lessen met jou, die voortkomen uit mijn werk met mijn leerlingen en hun unieke breinen.

unieke breinen

Van levendige of juist verlegen basisschoolkinderen tot ongemotiveerde of gefrustreerde tieners, van alles heb ik bij mij aan tafel gehad. Aan mij dan de schone taak om te begrijpen waarom er op school iets niet goed gaat, waarom het meer moeite kost om bijvoorbeeld te leren lezen, rekenen, te leren of te plannen. De oorsprong zit altijd in de grijze massa: wat gebeurt er in de hersenen van het kind, waardoor er iets moeizaam verloopt? En om daar vervolgens dan samen met het kind mee aan de slag te gaan.
De diverse manieren waarop kinderen leren, groeien en de wereld om zich heen begrijpen maakt geen dag, geen les hetzelfde. En daarom ben ik nog geen dag met tegenzin aan het werk gegaan.

breinverhalen

In de breinverhalen vertel ik jou – moeder, vader, leerkracht of collega – over deze belevenissen met de kinderen en jongeren. Ik hoop dat je ze leuk vindt om te lezen! Natuurlijk ben ik benieuwd naar je reactie, dus laat gerust aan me weten wat je ervan vindt. Veel plezier met lezen!

De verhalen zijn echte ervaringen van mij, gebaseerd op echte leerlingen. Omwille van de privacy en de leesbaarheid zijn de namen gefingeerd en zijn soms verschillende ervaringen samengevoegd tot één verhaal. Herken je jezelf of je kind erin, en vind je dat vervelend? Laat het mij dan zo snel mogelijk weten.


>