Schrijven is hersengymnastiek!

Ik las op Facebook dat 23 januari de dag van het handschrift is en dacht: ‘Het zou elke dág de dag van het handschrift moeten zijn, want schrijven is een basisvoorwaarde voor de verdere ontwikkeling!’

Schrijven is onmisbaar

Goed leren schrijven is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind en voor de fijne motoriek. En het is ONMISBAAR voor het goed leren lezen en spellen… Maar om goed te kunnen leren schrijven moet een kind éérst goed leren tekenen en kleuren, met verf en wasco bijvoorbeeld. Verder moet het zijn grove en fijne motoriek spelenderwijs hebben ontwikkeld door in het speellokaal, buiten en thuis veel te ravotten, klimmen en klauteren, puzzelen of andere spelletjes te doen.

Vloeiend leren schrijven en daarna ook blijven schrijven is niet alleen voor kinderen en jongeren belangrijk, maar ook voor volwassenen. Door te (blijven) schrijven ontwikkel je je linker en rechter hersenhelft. Een soort van hersengymnastiek. Schrijven doe je in een schrijfschrift, een taalschrift, een rekenschrift en bij alles wat je voor langere tijd wilt onthouden of bewaren. Zo begint volgende week (op 25 januari) bijvoorbeeld de week van de Poëzie. Gedichten (of verhaaltjes) schrijven is niet alleen leuk, maar het stimuleert ook taalgevoel en schrijfvaardigheid en het kunnen visualiseren. Ook al zo’n belangrijke voorwaarde om goed te kunnen lezen en spellen!

Beeldschermen

Verder las ik pas weer dat er schrikbarend veel kinderen en jongeren zijn, maar ook volwassenen, die oogproblemen ontwikkelen vanwege het veelvuldige gebruik van beeldschermen, tablets en telefoons. Daardoor wordt hun oog niet meer geoefend in het schakelen tussen veraf en dichtbij, van het schrift of boek naar het bord en weer terug. Het gaat zelfs zover dat de oogbol vervormt, waardoor het zicht slechter wordt en er hoofdpijnklachten ontstaan. Nóg een reden om weer meer over te schrijven van het bord en berekeningen op papier uit te werken!

Ik doe dan ook graag een pleidooi aan scholen om weer meer uit boeken en in schriften te werken in plaats van alles digitaal aan te bieden. Je zult zien dat de zelfredzaamheid en de cijfers op de toetsen daarmee ook nog eens omhoog zullen gaan!

Hulp

Schrijven is een vaardigheid waar naast de motoriek ook de (samen-)werking van de ogen belangrijk bij is. Agnes kan beoordelen of er op het gebied van de oogsamenwerking of de psychomotoriek geoefend moet worden.
Kan je kind hulp gebruiken bij het schrijven? Maak HIER even een afspraak voor een gratis adviesgesprek bij Agnes.


Tags

handschrift, kijken, leerproblemen, leren, psychomotoriek, schrijven, visuele screening


Misschien ook interessant:

>
× Hoe kan ik je helpen?