Nee, dit is niet het sprookje van de prins die door een boze tovenaar in een kikker werd veranderd en pas weer een prins kon worden als hij door een prinses werd gekust… Dit is het verhaal van de prins(es) én de kikker die we allemaal in ons hebben.

Prins

De prins in ons laten we graag aan anderen zien, het is de ideale kant van ons zelf, ons ego. Het is ook het deel van ons dat zich aanpast aan wat anderen van ons verwachten. Hoe we ons als prins moeten gedragen hebben we al vroeg geleerd. Het is ons voorgehouden door onze opvoeders thuis en door andere mensen die belangrijk voor ons waren. Op school moeten we allemaal tegelijk op hetzelfde moment en op dezelfde manier dezelfde stof beheersen. Hoe we ons moeten gedragen wordt ons voorgehouden door de reclamemakers en in de (social) media. En als we ons als een goede prins(es) gedragen dan hebben we succes, goede cijfers, krijgen we complimenten en waardering. Het geeft je een goed gevoel. Je bent doelgericht bezig en je weet wat je wilt bereiken. Je als een prins gedragen is ook veilig. Je weet waar je aan toe bent en wat anderen van je verwachten.


Tegelijkertijd kan het ook veel stress opleveren. Misschien past wat er van jou wordt verwacht wel helemaal niet bij jou. Misschien leer jij wel beter op een andere manier!  Misschien pas je je wel aan, maar heb je steeds het gevoel dat je door de mand zult vallen, ontmaskerd zult worden. Je kunt er faalangstig van worden! Je kunt je genoodzaakt voelen om te verbergen wie je eigenlijk bent en wat je ten diepste voelt. Er wordt namelijk constant van je verwacht dat je presteert. De prins in je is belangrijk, die heb je nodig om je te kunnen aanpassen en om te overleven in de (buiten)wereld.

Kikker

Maar daarnaast staat de kikker in je. Die staat voor wie je diep van binnen bent, vrij van angst en schaamte. De kikker staat voor liefde voor jezelf en voor anderen, voor je verbonden voelen met anderen, maar je tegelijkertijd ook vrij voelen om je eigen weg te volgen. De kikker leert met vallen en opstaan. Een sterke kikker is meester over zijn gevoelens, is nieuwsgierig, leeft in het hier en nu en geniet van uitdagingen. Hij is tevreden met zichzelf. Kikkergedrag hebben we nodig om te komen bij wie je werkelijk wilt zijn, om je bestemming te bereiken. Als je de kikker in je teveel wegdrukt, dan komt hij vanzelf een keer met veel lawaai uit het moeras gesprongen. En meestal op een moment dat je het niet kunt gebruiken!

Balans

Wanneer je de balans hebt gevonden tussen de kikker en de prins(es) in jezelf, dan mag je van geluk spreken. Meestal blijft het zoeken. Soms is de balans heel erg zoek. Dat zien we soms ook bij onze leerlingen. Zij groeien op in een erg prinsgerichte maatschappij en krijgen les en worden opgevoed door volwassenen die zelf vaak ook zoeken naar de balans tussen hun kikker- en hun prinsenkant. Ik vind het altijd weer een uitdaging om uit te vinden hoe dat bij mijn leerlingen zit, waar ze meer behoefte aan hebben. De ene keer laat ik duidelijk mijn prinsessenkant zien. Dan geef ik richting, stuur ik bij, geef ik complimenten en tips en trucs bij het leren. De andere keer ga ik samen met een leerling op zoek naar gedachten en gevoelens die hen belemmeren. Dan laat ik meer mijn kikkerkant zien. We hebben beide kanten nodig als opvoeder en begeleider.

PS: Jan Ruigrok noemt het dansen tussen kikker en prins. Hij is een trainer/coach die werkt met jongeren en professionals die jongeren begeleiden. Van hem komt het artikel ‘Dansen tussen kikker en prins’ dat mij inspireerde om deze blog te schrijven.

Maak snel een afspraak

Wilt u weten hoe wij uw kind kunnen helpen?
Maak dan snel een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. 


We doen ons best om zo snel mogelijk met uw kind aan de slag te gaan!


Tags

zelfbeeld, zelfvertrouwen


Misschien ook interessant:

>