We weten het allemaal: het gaat niet goed met het leesbegrip van kinderen en jongeren in Nederland. Het gebruik van methodes voor begrijpend lezen heeft - zeker -  niet geholpen. En vaak is ook de verwachting van de leerkracht bij deze leerlingen lager dan jij dat inschat. Maar hoe pak je begrijpend lezen nou echt vlot en goed aan? En liefst ook nog zo, dat het het leesplezier wordt verhoogd en kinderen er op de middelbare school ook nog wat aan hebben. Dat doe je met de LeesInzicht Aanpak!

Speciaal Voor Jou Als Remedial Teacher 

of logopedist, of orthopedagoog of taal/leesspecialist

Ben jij dit?

Je bent een onderwijsprofessional, die regelmatig te maken heeft met kinderen of jongeren die moeite hebben met begrijpend lezen. Je hebt een eigen praktijk of je werkt op een school waar je met groepjes of individuele leerlingen aan het werk kunt.
Jij wilt kinderen niet trainen in de cito, maar je wilt wél dat ze vooruit gaan. Dat ze iets leren waar ze hun leven lang iets aan hebben, En waar ze zelfstandiger van worden en zelfvertrouwen van krijgen.

Je weet dat een vaste methode voor je leerlingen niet werkt: je wilt maatwerk bieden. Op een eenvoudige manier met een groot effect.

Dan is LeesInzicht de beste aanpak!

LeesInzicht heeft ontdekt wat de drie basisvaardigheden zijn voor het meeste leesbegrip en heeft van daaruit het het LeesInzicht model ontwikkeld, met als kern: Visualiseren, Controleren en Verbinden. 

SMART model

Dat zijn de dingen die je kinderen en jongeren - consequent en langdurig moet aanleren om het leesbegrip enorm te verbeteren. Normaal gesproken natuurlijk oersaai, maar met de juiste aanpak is het juist leuk! 

Met de LeesInzicht aanpak kun je bijvoorbeeld dit: 

LeesInzicht Boostclub

De LeesInzicht Boostclub is een klein groepje kinderen met wie je samen aan de slag gaat om ze op een leuke manier veel en goed te laten lezen met begrip. Doel: de kinderen merken vooruitgang én hebben plezier met elkaar.

LeesInzicht Individueel

Niet voor iedereen is een groepje geschikt: soms past een kind qua leeftijd niet of past het tijdstip niet in de planning. En misschien hou je zelf wel niet van groepjes. En ook dán kun je er (heel erg goed) mee aan het werk!

Verbeter het inzicht

Ja, dat kan écht! Inzicht is geen vaststaand feit. Leer een kind de juiste dingen aan en het inzicht wordt erg vergroot. En daarmee geef je het leesbegrip een boost!

Meta-cognitieve Aanpak

Deze aanpak is geen methode die je van begin tot eind doorwerkt. Geen trucs of pakket aan strategieën, maar een praktische aanpak die je naar inzicht aanpast.

Individueel
en voor
Groepjes

Het is leuk werken in een LeesInzicht Boostclub. Maar deze aanpak is ook bijzonder geschikt voor individuele begeleiding. Dus kies wat bij jou en je praktijk past.

Weten-schappelijke Basis

Natuurlijk doen we niet zomaar wat. Een uitgebreide literatuurstudie ging vooraf aan het bepalen van het model. En ook wordt het al jarenlang toegepast in mijn praktijk.

LeesInzicht komt uit de praktijk

elvira

De LeesInzicht aanpak is ontstaan in het werkveld: door mij, Elvira Pont, bij Obalo, specialisten in leren in Raalte. Jarenlang onderzoek (zowel praktisch als in de literatuur) naar wat echt werkt heeft geleid tot het LeesInzicht model en de LeesInzicht aanpak. Als psychodiagnostisch specialist weet ik hoe informatie op onderliggende niveaus door het brein wordt verwerkt, geordend en opgeslagen. En als Remedial Teacher wist ik dat om te zetten naar een praktische aanpak, die ik al jaren met succes inzet bij mijn leerlingen.
En die aanpak leer ik je graag in cursussen, een VIP traject of met het LeesInzicht membership. Om samen zo veel mogelijk kinderen te kunnen helpen!

Wil je eerst nog wat meer weten over LeesInzicht? Probeer dit dan eens:

Heb je dit niet nodig en sta je te trappelen om te starten met de LeesInzicht aanpak? Meld je dan snel aan voor een van de cursussen of een VIP traject, word LeesInzicht Professional Member (binnenkort mogelijk) of start met een van de LeesInzicht Inspiratieboeken. Het LeesInzicht Inspiratieboek Visualiseren is al te koop!

01


Met de 2-daagse cursus LeesInzicht Practitioner leer ik je alles over de kern van begrijpend lezen en over het LeesInzicht model. Je leert hoe je dit praktisch toepast met je leerlingen en zo hun leesbegrip vergroot..

02


Met mijn hulp zet je snel een LeesInzicht Boostclub op in je praktijk!  
Met deze vervolgcursus van 1 dag leer je hoe je dat doet en zorg je voor een LeesInzicht-boostclub in jouw praktijk!

03


De LeesInzicht Inspiratieboeken geven je lesideeën, teksten en voorbeelden om je te helpen om het leesbegrip en -plezier van jouw leerlingen met LeesInzicht te verbeteren. Binnenkort als boek en E-book verkrijgbaar.

04

Binnenkort bij LeesInzicht:

En natuurlijk word je LeesInzicht Professional Member!  
Zo kun je je kennis van begrijpend lezen uitbreiden, of meer leren over een specifiek onderwerp.

LeesInzicht werkt trouwens extra goed in combinatie met het breintrainingsprogramma S.M.A.R.T. Leesinzicht is namelijk gestoeld op dezelfde wetenschappelijke inzichten als het S.M.A.R.T. programma en is ook van daaruit ontstaan.  S.M.A.R.T. verbetert de flexibiliteit, de verwerkingsvaardigheid en – snelheid, het werkgeheugen en vooral het logisch redeneren van kinderen. De perfecte basis voor meer LeesInzicht dus!
Wil je S.M.A.R.T. coach worden én het leesbegrip verbeteren? Dan is de cursus van drie dagdelen "S.M.A.R.T. leren begrijpend lezen" iets voor jou. In twee dagdelen leert Mariëlle Gerrits van LerendBrein je over S.M.A.R.T. In het derde dagdeel leer ik je de kern van begrijpend en met inzicht lezen.

Meer weten of meteen aanmelden? Klik dan even HIER.

Aan de slag met LeesInzicht: cursussen

leesinzicht

Twee-daagse cursus LeesInzicht Practitioner

Wil je het leesbegrip van je leerlingen of cliënten voorgoed verbeteren? In de tweedaagse cursus LeesInzicht Practitioner leer je hoe jij dat doet, op een leuke manier die echt werkt en die je kunt finetunen om te zorgen dat het bij je past.
Tussen de twee lesdagen zit een aantal weken, zodat je goed de kans krijgt om de kennis te laten landen, je te verdiepen en vast wat uit te proberen. Bij deze cursus hoort onder meer:

 • een online cursus van twee dagen
 • mijn persoonlijke begeleiding om je de LeesInzicht aanpak eigen te maken 
 • een - extra! - online intervisiedagdeel 
 • een jaar lang toegang tot een groeiende hoeveelheid informatie en korte e-cursussen over leesbegrip als LeesInzicht Member
 • een gratis LeesInzichtpakket t.w.v. 75,- met onder andere het LeesInzicht Inspiratieboek over Visualiseren (de gedrukte versie én het e-book)
leesinzicht

Een-daagse vervolgcursus
Een LeesInzicht Boostclub in je praktijk

Wil je met de LeesInzicht aanpak graag een heel groepje helpen? De LeesInzicht Boostclub is daar zeer geschikt voor! In deze vervolgcursus van een dag leer je hoe je een (doorlopende) club opzet, wat een goede opbouw is, hoe je een boostclub vormgeeft en wat de voor- en nadelen zijn van een groepje. 

 • een online cursus van een dag
 • feedback op je draaiboek
 • een persoonlijke sparring-sessie met mij zodra je met je Boostclub bent gestart
bedenken

Liever mijn onverdeelde aandacht voor jou?

Past een 2-daagse cursus niet goed bij jou of jouw praktijk? Heb je wat meer begeleiding nodig bij het ontwerpen van je LeesInzicht- aanbod? Dan is een VIP-traject iets voor jou. Wat dat inhoudt, bepalen we samen. Het kan een privé dagdeel zijn, een hele dag of een uitgebreid implementatietraject. Kan allemaal, in overleg*.
Misschien wil je vooral meer weten hoe je inhoudelijk aan de slag kunt, of juist over de praktische kant. En misschien heb je wel hulp nodig om je LeesInzicht aanbod onder de aandacht te krijgen.

In een Inzichtgesprek bespreken we precies wat jij wilt (of wat jullie willen) en wat ik daarin kan betekenen om te zorgen dat je op een geweldige manier het leesbegrip van je leerlingen gaat verbeteren! 

*Om iedereen voldoende aandacht te kunnen geven, heb ik per jaar ruimte voor maximaal 3 "VIPs" 

Nieuw: LeesInzicht Inspiratieboek Visualiseren

Verschenen op 1 maart 2022.

 • Drostenkamp 1a, 8101BX Raalte
 • info@obalo.nl
 • 0572-850400

Stuur mij een berichtje

Naam*
E-mail*
Bericht
0 of 350
>