De zomer voorbij

Column door Elvira Rouwenhorst-Pont, in 2014 verschenen in Salland Centraal

 

Zomer 2014 - Zo hadden we ons de zomer niet voorgesteld. De grootste rampen, zowel wereldwijd, landelijk als persoonlijk hebben zich voltrokken in de afgelopen zomermaanden. Ver weg en heel dichtbij, maar allemaal met onmacht en groot verdriet tot gevolg.

Hoe moeilijk is het, om daarna gewoon weer door te gaan tot de orde van de dag. We doen het wel: we vertellen over onze zomer – want leuke, mooie herinneringen zijn er absoluut ook – klagen over het weer en de naderende herfst en gaan verder waar we gebleven zijn.

Kinderen en jongeren zijn hier beter in, heb ik gemerkt. Verdriet raakt hen wel, maar hun “aan en uit” knopje werkt nog wat beter. Maar goed ook: ze horen zich bezig te houden met zichzelf en hun eigen ontwikkeling. Zeker nu het schooljaar na de Stöppelhaene echt is begonnen.

Veel jongeren maken zich een voorstelling van het schooljaar en hebben specifieke voornemens: “ik gá ervoor dit schooljaar”, of “ik zorg dit jaar dat ik straks niet hoef te stressen of ik wel over ga”.

Mooi is dat toch. Hoewel ouders zich wel vaak afvragen of daar wel wat van terecht komt. Want dromen lukt wel bij veel pubers, maar plannen…

Mag ik een tip geven? Maak een 3-maandskalender en hang die op een plek waar iedereen bij kan. Zorg dat proefwerken erop komen te staan en ook vakanties, feestdagen en bijzonderheden. Zo is het makkelijker om vooruit te kijken en rekening te houden met omstandigheden. Een zichtbare plek zorgt dat je je kind kunt helpen herinneren en maakt het makkelijker om samen terug te kijken hoe het is gegaan.

In mijn keuken hangt er nu ook eentje en er wordt vaak op gekeken. Wil je zien hoe die eruit ziet? Op www.obalo.nl staat in het menu bij “advies” hoe ik dat heb gedaan, met foto’s van ons bordje in de keuken. Inmiddels hangt het wel wat voller, met roosters en briefjes: het wordt dus echt gebruikt. Wil je me mailen hoe het bij jullie werkt? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

Deze zomer merkten we dat lang niet alles zo gaat als we ons dat hadden voorgesteld. Maar het is wel een goede start, van welke periode dan ook, om te bedenken hoe je het wilt. Om je ergens op te verheugen, een plan te kunnen maken en ergens een succes van te maken. Maak er een mooi schooljaar van!